Art. Ścierne Bosch cz. 1/3
Cześć
Fabryka Boscha ma ponad 130-letnie doświadczenie w opracowywaniu innowacyjnych artykułów ściernych. Wraz z wieloma, partnerami m.in. producentami farb i lakierów, bada różnorodne potrzeby użytkowników. Rezultaty są wykorzystywane do celów badawczych, stanowią one podstawę innowacji artykułów ściernych.
Od czynników pierwszych aż do finalnego produktu, wszystkie etapy produkcji są planowane w zgodzie najnowocześniejszymi standardami technologii. Każdy z etapów produkcji idealnie ze sobą współgra, czego efektem są innowacje i usprawnienie procesów, które pomagają użytkownikowi bez trudu radzić sobie z wyzwaniami dnia codziennego.
Jakość oraz precyzja materiałów ściernych mają gigantyczne znaczenie podczas obróbki wymagających i kosztownych powierzchni.
Każdy z elementów, od podkładu do pokrycia ziarnem jest ważnym elementem idealnego materiału ściernego. Właściwa formuła, wynikająca ze współdziałania wszystkich elementów, ma duży wpływ na efekty szlifowania. Formuła składa się z czterech czynników:
1. Wysokiej, jakości podkład.
Odpowiedni podkład zapewnia lepsze przyleganie, rozciąganie, większą odporność na rozerwanie, większą elastyczność i stabilność (na przykład podkłady w których skład wchodzi lateks dają w efekcie nad wyraz stabilne, a jednocześnie elastyczne do szlifowania ręcznego).
2. Równomierne rozprowadzenie spoiwa.
Jednakowe i stałe rozprowadzenie spoiwa bazowego i wierzchniego dzięki zastosowaniu wyjątkowej techniki pomiaru. W zależności od przeznaczenia materiału szlifierskiego Używane są bardziej miękkie i elastyczne, twardsze lub bardziej ciągliwe spoiwa.
3. Odpowiednie ziarno szlifierskie i jego równomierne rozprowadzenie.
Do poszczególnych zastosowań stosuje się ziarno optymalne pod względem wielkość, twardości, ciągliwości i kształtu. W celu otrzymania optymalnej, równomiernej odległości pomiędzy ziarnami, specjalnie nadzorowany jest prces pokrywania ziarnem.
4.Powłoka dodatkowa,
Zapewnia łatwiejsze usuwanie pyłu szlifierskiego z materiału ściernego, zapobiega zatykaniu się przestrzeni między ziarnami.